Yüze dolgu uygulaması, “Plastik cerrah ya da Dermatologlar tarafından, yüzdeki çukur, çizgi, kırışık ve hacim kazanmaya ihtiyacı olan bölgelerinin, cilde uyumlu maddelerle doldurulması” anlamına gelir. Ciltte var olan hyalüronik asitin laboratuvarda oluşturulmuş formu ya da kişinin kendi vücut yağı dolgu maddesi olarak kullanılabilir. Çok az miktarda ve bir enjektör yardımıyla uygulanan dolguların kalıcılığı altı ay ile iki yıl arasında değişir ve düzenli tekrarlar uygulamanın kalıcılığını artırır.
Dolgu nedir?
Dolgu ya da dolgu enjeksiyonu, uzman doktorların hacim kazandırmak istedikleri bölgeye vücut yapısına uyumlu hyalüronik asit ya da kendi yağ dokusunu enjekte etmeleri prensibine dayanan bir estetik işlemdir.
Dolgular hangi maddelerden oluşur? İçlerinde ne vardır?
Temelde iki çeşit dolgu vardır. Hyalüronik asit dolguları ve kişinin kendi yağından yapılan dolgular (otolog dolgu). Hyalüronik asit dolgularını farklı markalar altında piyasaya sürülseler de aslında temelde hepsi aynı maddedir. Ayrıca bu dolgular, uygulandıkları bölgelere göre de farklılık gösterirler. Örneğin dudağa ve yanağa aynı formüldeki dolgu uygulanmaz çünkü dudak daha ince bir deriye sahiptir. Cildin daha derin tabaklarına uygulanan dolgular genellikle daha yoğun olur.
Dolgular nasıl etki eder?
Yüzdeki yaşlanmanın en önemli belirtisi hacim kaybıdır. Özellikle yanaklar ve elmacık kemiklerinde bu kayıp çok belirgindir. Dolgularla bu hacim kaybı giderilebilir. Kırışık ve derin çizgilerin içi de dolgularla doldurulur. Öte yanda, ince dudakları kalınlaştırmak ve kemerli burunların kemer kısmını doldurmak, çene görünümünü belirginleştirmek için de uzman doktorlar, dolgu kullanır.
Dolgular yüzde hangi amaçlarla kullanılır?
Bu yöntem; yanak, dudak, elmacık kemiği ve çene ucu ve burun şekillendirme için kullanılmaktadır. Doktorlar, yüz gençleştirme için de bu yöntemden yararlanır; derin çizgi ve kırışıkları doldururlar.
Dolgular yüzde hangi bölgelerde kullanılır?
Bu yöntem en sık aşağıda sıralanan amaçlar için kullanılır:
- Yüz gençleştime
- Yüz toparlama ve sarkmaları giderme
- Burun ve ağız çevresindeki derin kırışık ve hatları giderme
- Dudak şekillendirme ve dolgunlaştırma
- Burun şekillendirme
- Çene şekillendirme
Yüz dolgusu yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken noktalar neler?
Hyalüronik asit dolgu uygulaması cerrahi bir yöntem değildir ve genel anestezi gerektirmez. Ancak yine de doktorlar, uygulama öncesi kan sulandırıcı ilaç ve alkol alınmasını önermezler. Otolog dolgu ise (yağ dolgusu) cerrahi bir işlemdir, lokal ya da genel anestezi altında uygulanır.
Yüze dolgu yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gereken noktalar neler?
Uygulamadan sonra dikkat edilmesi gereken her şeyi uzman doktorunuz size anlatacaktır. Sizden bölgeye özel bir masaj yapmanızı isteyebilir. İki saat boyunca yıkanmamanızı, yüzünüzü yıkamamanızı, işlem bölgesine baskı uygulamamanızı önerebilir. İşlem sonrası bol su tüketmenizi de isteyebilir.
Dolgu uygulaması sonrası iyileşme nasıl olur?
Bu oldukça güvenli, yan etkisi çok nadir ve iyileşme süreci çok kısa bir işlemdir. Enjeksiyon bölgesinde olabilir hafif kızarıklık, hassasiyet ve hafif ödem olabilir.
Yüz dolgusu sonuçları ne zaman görülür?
Bu yöntemde sonuçlar uygulamadan hemen sonra fark edilebilir.
Sık Sorulan sorular
Kişinin kendi yağından dolgu ne demek? Nano Fat ne anlama gelir?
Kişinin kendi yağı, liposuction işlemiyle alınan yağ dokusunu ifade eder. Genellikle liposuction ile alınan yağlar ileride kullanılmak için saklanır. Bazen sadece dolgu yapma amacıyla da liposuction yapılabilir. Ancak bu yağ alındığı haliyle kullanılmaz ve özel işlemden geçirilerek filtre edilir. Elde edilen yağa “Nano Fat” denir. Nano Fat kök hücre ve bazı enzimler açısından da zengindir ve uygulandığı bölgeye sadece hacim vermez burada bir onarım süreci de başlatır. Böylece cilt daha nemli, ışıltı ve genç görünür.
Dolgu enjeksiyonları kaç ml olarak yapılır? İşlem sırasında ağrı hissedilir mi?
Plastik cerrahlar, detaylı bir incelemeden sonra kaç ml dolguyu, yüzün tam olarak hangi noktalarına uygulaması gerektiğine karar verir. Genellikle 2 ile 10 ml arasında dolgu kullanılır. 1 ml dolgu bile çok büyük ve olumlu bir fark yaratabilir. Tamamen muayene şartlarında yapılan dolgu öncesi, yüzeysel anestezi kremleri sürülür, bu da ağrı ve acı hissini önemli ölçüde engeller.
Dolgu uygulamalarından sonra yüzüm çok şişer mi, morarır mı?
Cilt yapısına ve uygulama alanına da bağlı olarak, hafif şişme, kızarıklık ve morluklar görülebilir. Bunlar birkaç gün içinde tamamen kaybolur ve günlük hayatınızı etkilemez.
Dolgu mu, botoks mu? Hangisini tercih etmeliyim?
Halk arasında sıklıkla karıştırılsa da ikisi prensip olarak farklı işlemlerdir. Botoks, kaslar üzerinde etkili olur, onların hareketini kısıtlar ve mimik kırışıklarını engeller. Dolgu ise bu kırışıkların içini doldurur ama hareketi engellemez. Ayrıca dudağa ve çeneye botoks yapılmaz, göz altı çukurları doldurulamaz. Botoksla yanaklara hacim verilemez.
Yüz, yanak ve dudak dolguları ne kadar kalıcıdır?
Dolguların kalıcılığı 6 ay ile 2 yıl arasında değişir. Uygulama yapılan hareketliliğinden kişinin metabolizma hızına pek çok faktör bu sürede etkili olabilir. Ancak uygulamayı düzenli olarak tekrar etmenin, kalıcılık süresini uzattığı bilinir.
Bazı dolgu yaptıranların dudakları ve yüzleri çok şiş. Ya benim de öyle olursa?
Uzman doktorunuz sizin yüzünüz için ideal olan miktarı belirler ve işlem sonrası nasıl görüneceğiniz hakkında size fikir verir. Ancak bazı kişiler, doktorlarından daha hacimli dudak ve yanaklar talep edebilirler. Bu tamamen tercih meselesidir. Ayrıca, istenmeyen bir sonuç olduğunda beklemeye gerek yoktur ve dolguların eritilmesi mümkündür.
Evde kendi kendime dolgu yapabilir miyim?
Son zamanlarda, profesyonel olmayan, ev tipi cihazlar bazı sitelerde satılıyor. Ancak bunların kullanılması çok ciddi riskleri de beraberinde getirdiği için kesinlikle kaçınmak şart. Ev koşullarında yapılan uygulamalar, enfeksiyonlara ve yaralanmalara yol açabilir. Ayrıca güvenilirliği bilinmeyen maddelerin kullanılması da uzun vadeli riskler doğuracaktır.
Dolgu uygulamalarının herhangi bir riski var mıdır? Yüze dolgu yaptırmak zararlı mıdır?
Plastik cerrahlar dolgu öncesi hem uygulama için en doğru planlamayı yapar, hem de sağlık durumunuz hakkında bilgi alır. Bu koşullarda, tüm tıbbi onayları bulunan, güvenilir dolgu maddeleriyle yapılan işlemlerin herhangi bir riski yoktur. Ancak uzman olmayan ellerde, onaysız maddelerle yapılan dolgular çok çok ciddi risklere sahiptir.
Dolgu fiyatı 2024, dolgu fiyatları nedir?
Dolgu yaptırmaya karar veren hastaların internete yönelttiği sorulardan biri de “dolgu fiyatları”dır. Bulunduğunuz şehir, dolgunun markası, dolgu yapılacak bölgeler gibi birçok faktör fiyatlara etki eder. Dolgu ücretleri konusunda plastik cerrahınızdan gerekli bilgileri alabilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için https://ersoykonas.com/dolgular/ linkine tıklayabilir,0 536 511 40 51 nolu telefon ve ersoykonas@gmail.com adresli eposta ile bize ulaşabilirsiniz.