Kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. Bu hastalığa yaklaşık her 8 kadından 1’inde rastlanmaktadır. Erken teşhis ve gelişen tedavilerle kontrol altına alınabilen bu hastalıkta, meme onarımı tedavinin önemli bir parçasıdır.

Meme onarımı, meme kanseri operasyonu sırasında ya da daha sonrasında yapılabilir, bunun kararını hastanın genel sağlık durumu ve hastalığın seyri belirler. Meme onarımı memesinin tamamını ya da bir bölümünü kaybeden hastalar için fiziken ve ruhen destekleyici, önemli bir tedavidir. Hastanın eski yaşamına hızla adapte olabilmesi ve kendini iyi hissetmesi için son derece değerlidir. Meme Onarımı operasyonu sonrası duruma göre 2 ila 5 gün arasında hastanede kalan hasta, bu süre sonrasında taburcu edilir. Operasyonda atılan dikişlerse 7-10 gün arasında alınır. Meme Onarımı operasyonu ile yapılan protez memenin ömrü 20 yıl kadar olabilir. Oldukça sağlam ve sağlıklı materyalle yapılan meme protezi herhangi bir deformasyonda dahi kişinin sağlığına zarar vermez, meme kanseri için tetkiklerin yapılmasını engellemez.

Meme onarımı nedir?

Meme kanseri nedeniyle memesi alınan hastalar için uygulanan onarım yani cerrahi rekonstrüksiyon işlemlerine Meme Onarımı (Meme Rekonstrüksiyonu) denir. Meme kanserinin fiziksel ve ruhsal travmaları bu işlemle giderilmeye çalışılır. Meme onarımı vücutta, denge, simetri ve estetiğin korunması için son derece önemlidir.

Uygun koşullar sağlanabilirse meme alınma (mastekomi) operasyonunun hemen ardından Meme Onarım ameliyatı da yapılabilir ve süreç hasta açısından daha kolay atlatılabilir.

Hastalar gelişen teknoloji sayesinde Meme Onarım ameliyatları sonrası doğal memeye son derece benzer meme yapısına sahip olurlar.

Meme onarım ameliyatı kimler için uygundur?

Meme kanseri ameliyatı olan hastaların birçoğu Meme Onarım ameliyatı için uygundur. Meme kanseri ameliyatıyla birlikte eşzamanlı olarak Meme Rekonstrüksiyonu da gerçekleştirilebilir. Bu ameliyatlar onkoloji uzmanları, genel cerrahi uzmanları ve plastik cerrahların birlikte planlayıp tamamladıkları ameliyatlardır.

Bazı hastalarda ise yaşanabilecek özel durumlar ya da sağlık durumu nedeniyle Meme Onarımı operasyonu bir müddet ertelenebilir. Eğer meme kanseri ameliyatıyla aynı anda yapılması mümkün olmayan bir durum varsa, ilerleyen zamanlarda Meme Onarım ameliyatı gerçekleştirilir.

Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gerekenler

Operasyon, meme kanseri ameliyatından sonra yapılacaksa plastik cerrah ve onkolog hastanın durumunu değerlendirir. Hasta için en uygun zaman bu değerlendirme sırasında belirlenir.

Bunun dışında ameliyat öncesi hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa buna ara vermelidir. Ayrıca hasta sigara ve alkol tüketimini bırakmalıdır.

Meme rekonstrüksiyonu nasıl yapılır?

Meme Onarımı için doktorlar farklı teknikleri kullanırlar. Hastanın metabolik ve fizyolojik durumu kadar kanser evresi de göz önünde bulundurularak operasyon gerçekleştirilir. Detaylı şekilde yapılan muayene sonrası meme kanseri ameliyatıyla eşzamanlı mı yoksa daha sonra mı yapılacağı belirlenir.

Meme derisinin genişletilmesi tekniği en sık kullanılan Meme Onarım tekniklerden birisidir. Meme derisi genişletildikten sonra protez bu bölgeye yerleştirilir ve operasyon böylelikle gerçekleştirilmiş olur.

Meme derisi genişletme, meme kanseri ameliyatından sonra meme derisi ve meme duvarı kasının altına doku genişletici yerleştirilerek yapılır. Derinin altındaki doku genişletici aracılığıyla operasyon sonrası uzman hekim bu alana tuzlu su enjekte eder ve doku genişleticiyi şişirir. Böylece bölge zaman içinde doğal olarak genişler.

Meme derisinin genişliği yeterli seviyeye gelince ikinci bir operasyon ile doku genişletici çıkarılır ve kalıcı meme protezi yerleştirilir. Meme başı çevresindeki kahverengi halka ve meme ucu ise daha sonra yapılır. Bu işlem (meme ucu oluşturma) genellikle dövme/kalıcı makyaj tekniği ile gerçekleştirilir.

Flep rekonstrüksiyonunda ise, memenin alındığı bölgeye protez yerleştirmek yerine, vücuttan doku alınarak meme yapılır. Karın, sırt ya da kalçadan hangisi uygun dokuya sahipse muayene esnasında belirlenir ve işlem sırasında bölgeye yerleştirilir.

Meme protezine göre daha karışık bir işlem olan flep rekonstrüksiyonu sonrası hem dokunun alındığı bölgede hem de memenin yapıldığı bölgelerde operasyon izleri kalır. Ayrıca iyileşme süresi meme protezi işlemine göre daha uzundur ve iki bölgede işlem yapıldığı için daha dikkatli davranılması gerekir. Buna rağmen vücudun kendi dokusundan yapıldığı için daha doğal bir görünüm elde edilir.

Meme onarımı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Meme Onarımı operasyonu sonrası hasta 2 ila 5 gün arasında taburcu olur. Dokular arasında birikebilecek sıvının vücuttan atılabilmesi ve enfeksiyon riskine karşı dren takılır. Bu drenler operasyondan 1-2 hafta sonra yapılacak muayene sonrası çıkartılır. Atılan dikişler 7 ila 10 gün arasında alınır.

Hastanın normal yaşantısına dönebilmesi, operasyonun türüne göre 4-6 haftayı bulabilir. Bu dönemde hasta ağır sporlardan ve cinsel ilişkiden de kaçınılmalıdır. Doktorun tavsiyelerine uyan kişilerin iyileşme süreci daha kolay ve hızlı gerçekleşir.

Operasyon sonrası meme bölgesinde herhangi bir hissin olması beklenmez. Zaman içerisinde hafif bir his meydana gelse bile bu eskisi kadar olmayacaktır.

Ameliyat izleri zaman içerisinde soluk bir hal alır, bu süre 1-1,5 yılı bulabilir.

Meme onarımı ameliyatının riski var mıdır?

Diğer cerrahi operasyonlar gibi Meme Onarımı ameliyatının da belirli riskleri vardır. Ödem, kanama ya da anestezik sorunlar bu risklerin içindedir. Ancak bu risk kontrol edilebilir türdendir ve çok nadiren meydana gelirler.

Protez işlemi sonrası meydana gelebilecek enfeksiyon gibi durumlarda protez çıkarılır. Hastanın durumu gözlemlenerek birkaç ay sonra tekrar koyulabilir.

Kapsül kontraktürü Meme Onarımında protez kullanımında en sık görülen problemdir. Protezin etrafındaki yara dokusunun protezi sıkıştırıp memede sertlik hissini ortaya çıkarmasına denir. Meydana gelen kapsül kontraktörüyse tedavi edilebilen bir durumdur.

Meme Onarımı kimlere yapılmaz?

Meme Onarımı ameliyatı şu durumlarda yapılamaz:

  • Meme duvarına ışın tedavisi (radyoterapi) uygulanan kişilere.
  • Meme kanseri ameliyatı sonrası radyoterapi uygulanma ihtimali bulunan hastalara.

Ayrıca Meme Onarımı operasyonu ile protez yaptıran hastalara sonradan radyoterapi uygulanması gerekirse, protezin içinde metal parça bulunmaması gerekir. Metal parçalı bir protez varsa radyoterapi sırasında çevresindeki doku radyasyondan daha fazla etkilenir ve dokuda hasar meydana gelebilir.

Radyoterapi uygulamaları sonrasında geç dönemde hastaya göre değişebilmekle beraber farklı tekniklerle bazı geç onarım yöntemleri de gündeme gelebilmektedir.

Sıkça sorulan sorular

Meme protezi nereye yerleştirilir?

Meme protezi ameliyatlarında en çok kullanılan yöntem, protezin göğüs kası altına ya da meme bezi altına yerleştirilmesidir. Doktor yapacağı muayene ve tetkiklere göre işlemin nasıl gerçekleştirileceğine karar verir.

Yuvarlak protez mi? Damla (anatomik) protez mi?

En çok merak edilen konulardan birisi de meme protezinin şeklidir. Hastanın vücut tipine ve uygulama yapılacak dokunun durumu göz önüne alınarak buna karar verilir. Her iki protez de oldukça doğal ve memnun edici sonuçlar verir. Yuvarlak protez dekolte için daha dikkat çekici bir görüntü verirken damla protezlerle daha doğal sonuçlar alınır.

Meme onarımı ameliyatı sonrası ameliyat izi kalır mı?

Her cerrahi işlemde az ya da çok iz kalır, buna meme onarımı ameliyatı da dahildir. Meydana gelecek ameliyat izi cilt yapısı, iyileşme sürecine bağlı olarak az ya da çok kalır. Meme onarımında tecrübeli  bir plastik cerrahın gerçekleştireceği operasyonda ameliyat izi minimum derecede olacaktır.

Meme protezi kalıcı mıdır?

Meme onarımı sonrası takılan protezlerin ömrü 15 ila 20 arasında değişir. Bu süreden sonra protezin değiştirilmesi gerekir. Protezin ömrünü hastanın alışkanlıkları ve vücut yapısı belirler.

Memede oluşan deformasyonlar, kilo alıp vermeler protezin ömrünü olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir. Protezin yenilenme işlemi ilk operasyonun yapıldığı kesi üzerinden yapılır.

Meme protezi patlar mı?

Meme protezleri bilinenin aksine oldukça sağlam yapıdadırlar. Üzerine baskı yapılması, yatılması, emniyet kemeri ya da çanta takılması herhangi bir patlamaya sebebiyet vermez. Ancak kesici ya da delici aletlerle yapılacak darbe sonrası delinme meydana gelebilir.

Meme protezinde delinme meydana gelirse kişi bundan zarar görür mü? Bu da birçok kişinin merak ettiği sorulardan bir tanesidir. 4. Nesil, 5.Nesil FDA onaylı jeller içeren bu protezlerin patlaması hastaya herhangi bir zarar vermez. Çünkü insan vücuduna uygun şekilde üretilmiştir. Yine delinme gibi bir durumda vücuda yayılma ya da akma meydana gelmez, protezin delinmesi kansere neden olmaz.

Meme onarımı fiyatları, Meme onarımı fiyatları Ankara, Meme onarımı fiyatları 2024

Mastektomi sonrası silikon Fiyatları”, “meme onarımı fiyatı”, “meme rekonstrüksiyon fiyatı”, “meme onarımı Ankara”, “meme onarımı fiyatı Ankara” ve “meme onarımı fiyatı Ankara 2024” bu operasyonu planlayan hastaların en merak ettiği sorular arasındadır. Ameliyatın maliyetini belirleyen çok sayıda faktör bulunur. Hastanın genel durumu, yapılacak işlemin türü ve nitelikleri, ameliyatın yapıldığı hastane, plastik cerrahın bilgi, beceri ve tecrübesi bu unsurlar arasında yer alır. Meme onarımı ameliyatı fiyatları hakkında en doğru bilgiyi, muayene sırasında doktorunuzdan alabilirsiniz. Fiyatlar ve işlem süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için (0536) 511 40 51 no’lu telefondan ve ersoykonas@gmail.com mail adresimizden bize ulaşabilirsiniz.


Konuya Dair Diğer Yazı İçin:

Angelina Jolie ve meme kanseri