Erkeklerde meydana gelen, meme büyümesi olarak da bilinen jinekomasti tek memede olabildiği gibi her iki memede de görülebilen bir rahatsızlıktır. Birçok erkekte, özellikle ergenlik döneminde, özgüven eksikliği, içine kapanıklık ve duruş bozuklukları gibi sorunlara yol açabilen jinekomasti, ameliyatla çözüme kavuşturulan ve kalıcı sonuçlar sağlayan bir yöntemdir. Plastik cerrah, meme dokusundaki artışın derecesi, meme derisindeki sarkma durumu gibi faktörleri göz önünde bulundurarak ameliyatta kullanılacak yöntemi belirler. Hasta, jinekomasti ameliyatının ardından elde edilen sonuçların kalıcı olabilmesi için beslenme düzenine özen göstermeli ve aşırı kilo almaktan kaçınmalıdır.
Jinekomasti nedir?
Jinekomasti, erkeklerde östrojen ve testosteron hormonlarının dengesizliği sonucu meme dokusunun anormal ve iyi huylu bir şekilde büyümesine verilen isimdir. Bu durum bazen tek memeyi, bazen de her iki memeyi etkileyebilir. Yenidoğanlar, ergenlik dönemindeki erkekler ve yaşlı erkekler, hormon seviyelerindeki doğal değişiklikler nedeniyle jinekomasti geliştirebilmekle birlikte bilinmeyen başka nedenlerden dolayı da bu durum görülebilir.
Genellikle ciddi bir sağlık sorunu olmasa da jinekomasti ile başa çıkmak psikolojik olarak zorlayıcı olabilir. Bazı erkeklerde meme ağrısına neden olabilen Jinekomasti, oluşma nedenine bağlı olarak kendiliğinden düzelme eğiliminde olabilmektedir, fakat bazı durumlarda ilaç tedavisi veya ameliyat gibi müdahaleler gerekir.
Jinekomastinin nedenleri nelerdir?
Jinekomasti genellikle, testosteron hormonunun seviyesindeki dalgalanmaların etkisiyle ortaya çıkar. Bu durum, testosteronun etkilerini bloke eden, azaltan ya da östrojen seviyelerini artıran koşullardan kaynaklanan testosteron düşüklüğüyle ilişkilendirilebilir. Hormonal denge, çeşitli nedenlerle bozulabilir. Jinekomastinin sebepleri arasında doğal hormon değişiklikleri, ilaç kullanımı, uyuşturucu ve alkol kullanımı, sağlık sorunlarına bağlı komplikasyonlar ve bazı bitkisel ürünlerin ve takviyelerin kullanımı yer alabilir.
Testosteron ve östrojen hormonları hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel özelliklerin kontrolünü sağlar. Testosteron, kas kütlesi ve vücut kılları gibi erkek özelliklerini düzenlerken, östrojen kadınsı özellikleri, meme büyümesi de dâhil değişimleri sağlar.
Östrojen, genel olarak kadınlık hormonu olarak düşünülse de, normal şartlarda erkeklerde de çok düşük miktarlarda üretilir. Normalin üzerinde östrojen üretimi ya da testosteronla dengesiz östrojen üretimi jinekomastiye yol açabilir.
Yeni doğan erkek bebekler, annelerinin hamilelik dönemindeki östrojeninin etkisiyle geniş meme dokusuna sahip olarak doğabilirler. Bu şişkinlik genellikle doğumdan sonraki iki ila üç hafta içinde kendiliğinden kaybolur.
Ergenlik dönemi, sürekli hormon seviyelerinin değiştiği bir dönem olduğu için jinekomasti görülme ihtimali oldukça yaygındır. Gençlik dönemindeki jinekomasti vakalarının büyük bir kısmı, tedavi gerekmeksizin kendiliğinden geçebilir.
Yetişkinler arasında, özellikle 50-69 yaş aralığında, jinekomasti yaygınlığı artmaya başlar. Yapılan araştırmalar bu yaş grubundaki her dört erkekten en az birinin jinekomasti belirtileri sergilediğini göstermektedir.
Testisler, adrenal bezler veya hipofiz bezini etkileyen bazı tümörler, hormon üretimini etkileyerek erkek-kadın hormon dengesini bozabilir ve jinekomastiye yol açabilir.
Jinekomasti belirtileri nelerdir?
Jinekomastinin belirtileri arasında özellikle şişmiş meme dokusu ve zaman zaman meme bölgesinde hassasiyet bulunur. Eğer şişlik, ağrı, hassasiyet ya da herhangi bir meme başı akıntısı görülüyorsa, bireyin mümkün olan en kısa sürede bir doktora başvurması önerilir.
Jinekomasti nasıl teşhis edilir?
Jinekomasti teşhisi için doktor, ilk olarak bir fizik muayene yapar ve hastanın ve ailesinin sağlık geçmişi hakkındaki bilgileri toplamak üzere çeşitli sorular sorar. Hasta, bu süreçte yaşadığı belirtileri detaylı bir şekilde doktorla paylaşmalı, olası diğer koşullar veya hastalıklar hakkında bilgi vermelidir.
Jinekomasti tanısı konan durumlarda, doktor durumun nedenini belirlemek amacıyla kan testleri gibi ilk seviye testleri önerebilir. Bu test sonuçlarına bağlı olarak, daha ileri değerlendirmeler için bilgisayarlı tomografi taramaları, manyetik rezonans görüntüleme taramaları, testis ultrasonu ve doku biyopsisi gibi testler gerekebilir.
Jinekomasti sürecinde, meme şişliğine benzer belirtilere sahip başka durumlar da bulunmaktadır. Örneğin, aşırı yağ birikimi nedeniyle oluşan yağlı meme dokusu bunlardan biridir. Bu, jinekomasti ile aynı olmayıp ayrı bir değerlendirmeye ihtiyaç duyar.
Meme kanseri erkeklerde nadiren görülse de tek taraflı meme büyümesi veya meme içinde sert bir kitle varlığı gibi durumlarda meme kanseri olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.
Bunun yanı sıra, meme dokusunun enfekte olduğu meme apsesi gibi durumlar da meme büyümesine yol açabilir. Doktor, doğru teşhis için kapsamlı bir değerlendirme yapar.
Jinekomasti ameliyatı nasıl yapılır?
Plastik cerrah, inceleme sonrasında jinekomasti tedavisi için hangi ameliyat yöntemini seçeceğine karar verir. Bu seçimde, meme dokusunun yoğunluğu, yağ dokusu miktarı, memenin büyüklüğü ve sarkma derecesi gibi faktörleri değerlendirir. Elastikiyeti yeterli olan deriye sahip hastalarda, plastik cerrah meme başının çevresinden yapacağı işlemlerle sorunu çözebilir. Eğer deri fazla sarkmışsa, cerrah meme başının altından yarım ay şeklinde kesiler yaparak müdahale eder.
Doku çıkarılması yöntemi olarak adlandırılan tedavi seçeneğinde, doktor hastanın meme başının çevresindeki koyu bölgeye kesiler yaparak fazla doku ve deriyi çıkarır. Bu yaygın olarak tercih edilen yöntemle tedavi edildiğinde, meme başı etrafında kalıcı olmayan izler kalabilir.
Jinekomasti tedavisinde sıkça kullanılan bir diğer yöntem Liposuction’dır. Liposuction, fazla yağ dokusunun çıkarılmasını hedefleyen bir cerrahi yöntemdir. Plastik cerrah, ince kanüller yardımıyla açtığı kesilerden girerek meme yağ dokusunu boşaltır. Jinekomastinin Liposuction ile tedavisinde genellikle Vaser (ultrasonik) Liposuction yöntemi tercih edilir. Yağ ve meme dokusu bir arada bulunduğu durumlarda ise doku çıkarılması ve Liposuction yöntemleri bir araya getirilebilir. Hasta, cerrahi müdahalenin ardından doktorun önerdiği koşullara göre evine dönebilir. Ameliyat süresi, memenin büyüklüğü ve kullanılan yöntemlere göre değişkenlik gösterir.
Jinekomasti ameliyatı, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Seçilen cerrahi tekniğe bağlı olarak yaklaşık 1-2 saat sürer.
Jinekomasti ameliyatı öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Ameliyattan önce hastanın son öğününü ve su alımını en az 6 saat önce durdurması gerekmektedir. Operasyondan iki hafta önce güneşe maruz kalmamak önerilir, çünkü güneş ışınları ciltte kalıcı izlere ve güneş yanıklarına neden olabilir. Ameliyattan bir hafta önce herhangi bir soğuk algınlığı veya idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar geçirilmemiş olmalıdır; böyle durumlarda hasta mutlaka doktorunu bilgilendirmelidir. Hasta, geçmişteki önemli sağlık sorunları ve düzenli kullandığı ilaçlar gibi tıbbi geçmişini ameliyatı gerçekleştirecek plastik cerrah ile paylaşmalıdır. Ameliyattan en az üç hafta önce sigara kullanımı bırakılmalıdır. Meme ile ilgili herhangi bir cerrahi müdahalede olduğu gibi, hasta ameliyat öncesinde en az 10 gün boyunca kan sulandırıcı etkisi olan ilaçların ve vitamin takviyelerinin kullanımını kesmelidir.
Ameliyat sonrasında hasta, en az 3 hafta boyunca ağır yük taşımaktan kaçınmalı, çömelme ve eğilme gibi hareketlerden kaçınmalıdır. Hekimin önerisi doğrultusunda ameliyat sonrası bir vücut korsesi kullanması gerekir ve bu süre genellikle 2-3 hafta kadar devam eder. Operasyondan 3 gün sonra duş almak genellikle uygundur. İlk 3 gün boyunca hastanın düz pozisyonda yatmaya özen göstermesi önerilir.
Eğer ameliyat yaz aylarında gerçekleştirildiyse, hasta denize girmek için en az 1 hafta beklemeli ve güneş ışığı altında uzun süre kalmamaya dikkat etmelidir. Jinekomasti ameliyatı sonrası 3 gün boyunca dinlenmek, kol ve omuzlarını aşırı hareket ettirmemek iyileşme süreci için önemlidir. İşlemden 3-4 gün sonra hasta çalışma hayatına döner. Hasta, ameliyatın ardından 1-2 hafta içinde hafif efor gerektiren egzersizler yapabilir. Ameliyat sonrası komplikasyonları önlemek için doktorun önerdiği antibiyotikleri kullanmak da önemlidir.
Jinekomasti hakkında sıkça sorulan sorular
Jinekomasti nasıl geçer?
Bazı cerrahi olmayan tedavilere rağmen, jinekomastiyi düzeltmenin tek yolu cerrahi müdahaledir. Jinekomasti ameliyatı, fazla meme dokusu ve yağının kesin, hızlı ve kalıcı bir şekilde giderilmesini sağlayarak kadınsı meme görünümünün düzeltilmesini sağlar.
Jinekomasti ameliyatı kalıcı mıdır?
Jinekomasti ameliyatı kalıcı sonuçlar sağlar. Operasyon sırasında fazla meme dokusu ve yağı çıkarılır, böylece meme boyutu ve görünümü düzeltilir. Ancak ameliyat sonrası dönemde doğru bakım ve yönergelerin takip edilmesi önemlidir. Yine de kişinin yaşam tarzı, hormon seviyeleri ve diğer faktörler ameliyat sonrası sonuçları etkileyebilir. Ayrıca, jinekomastinin altında yatan nedenlere bağlı olarak nadiren tekrarlama olasılığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Ameliyatın başarısı ve kalıcılığı, her birey için farklı olmakla birlikte, bu ameliyatlarda hasta memnuniyeti oldukça yüksektir.
Jinekomasti korsesi neden kullanılır?
Jinekomasti korsesi, jinekomasti ameliyatından sonra kullanılan bir medikal üründür. Ameliyat sonrası en önemli hususlardan biri, bu korsenin sürekli olarak kullanılması gerekliliğidir. Kullanımı oldukça basit olan bu korse, operasyon sonrası hemen giyilmeye başlanmalı ve doktorun belirleyeceği süre boyunca (genellikle 2-3 hafta) sürekli olarak giyilmelidir. Üçüncü haftadan sonra ise sadece gündüz, özellikle ağır aktiviteler sırasında giyilmesi önerilir. Bu kullanım süresi genellikle yaklaşık 6 haftadır.
Ameliyatsız jinekomasti tedavi edilebilir mi?
Jinekomasti olarak bilinen erkek meme büyümesi, çoğu zaman meme dokusunun azaltılması amacıyla ameliyatla tedavi edilir. Tedavi için bazı ameliyatsız seçenekler sunulsa da bunlar her zaman sorunu çözme garantisi vermez. Diğer yandan, jinekomasti ameliyatı hızla etkili bir çözüm sunar ve meme dokusundaki fazlalığı alarak kadınsı görünümü düzeltir. Ameliyatsız tedavi seçenekleri, meme görünümünü azaltmak için bazı erkeklerde işe yarayabilir. Ancak ciddi jinekomasti sorunu yaşayan birçok erkek, bu seçeneklerin fazla dokuyu düzeltmede yetersiz kaldığını gözlemleyebilir.
Jinekomasti ameliyatı fiyatları
“Jinekomasti ameliyat fiyatları”, “jinekomasti ameliyatı Ankara”, “jinekomasti ameliyatı fiyat 2024” bu operasyonu planlayan hastaların en merak ettiği sorular arasında yer alır. Bulunduğunuz şehir, işlemin yapılacağı hastane ve bölgeler gibi birçok faktör fiyatlara etki eder. Jinekomasti ameliyatı ücretleri konusunda plastik cerrahınızdan gerekli bilgileri alabilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için (0536) 511 40 51 no’lu telefon ve ersoykonas@gmail.com adresli eposta ile bize ulaşabilirsiniz.