Memede iyi huylu kistler ortalama her 100 kadından 60’ında bulunur. Bunların büyük çoğunluğu kansere dönüşme riski taşımaz. Bu kistler bazen meme ve koltuk altı bölgesinde elle hissedilebileceği gibi kimi zaman da sadece rutin görüntüleme tetkiklerinde ortaya çıkar. Bu nedenle düzenli kontrol oldukça önemlidir.
Süt kanallarından kaynaklanan ve içi su dolu kistlere fibrokist adı verilir. Ultrason ile tanısı konan fibrokistlerin gerekli durumlarda içinin boşaltılması gerekebilir. Bu kistlerde ağrı da mevcutsa ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir.
Fibroadenom sık karşılaşılan iyi huylu bir kitledir. Ancak kısa zamanda hızla büyüyen ve boyutu 2 santimin üzerine çıkan fibroadenomların alınması gerekir. Bu kistlerin de kansere dönüşme olasılığı yoktur.
Filloid adı verilen oluşum, yine iyi huylu bir kitledir ve fibroadenomların bir alt türüdür.
“Mastit” olarak alınan meme apsesi meme dokularında oluşan mikrobik enfeksiyonlardır. Bu kistler, apselerin boşaltılması ve antibiyotik ile tedavi edilir.
“İntraduktal papillom” olarak adlandırılan ve meme ucundan çeşitli renklerde akıntı gelmesi ile kendini belli eden kistler de gerekli durumlarda süt kanalları ile birlikte çıkartılabilir.
Daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkan “yağ nekrozu” görüntüleme tetkiklerinde meme kanserine benzer bulgular verir. Kesin tanı, ilgili kitle memeden çıkarıldıktan sonra konulabilir.