Botoks tüm dünyada en fazla uygulanan ameliyatsız estetik girişimlerin başında gelir. Uygulandığı alanda kasların çalışmasını geçici olarak bloke eder ve böylece o bölgede kırışık görünümünü giderir veya hafifletir, yeni kırışık oluşumunu önler. Botoks, labarotuvar ortamında üretilmiş, zararsız bir bakteri toksinidir. Aşırı terleme, migren ve diş sıkma sorunları için de kullanılır.
Botoks nedir? İçinde ne vardır?
Botulinum toksini tip A, clostridium botulinum isimli bakteriden üretilen bir toksindir. Bu uygulama FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından 1989 yılında tıbbi amaçlar için onaylanmış ve kullanılmaya başlanmıştır. Botoksun kozmetik amaçlı kullanımı ise yine FDA’nın 2002 yılında onaylamasıyla dünya çapında başlamıştır.
Botoks cilde nasıl etki eder?
Cilt altına enjekte edildiğinde sinirlerden kaslara gelen sinyalleri engeller, böylece o kasların kasılmasını önler. Kasılan kasların neden olduğu kırışık ve çizgiler de hafifleyip, kaybolur.
Botoks hangi amaçlarla kullanılır?
Bu uygulamanın üç temel uygulama alanı bulunur: Kas hareketliliğinin kontrolü, koltuk altında aşırı terleme (Hiperhidroz) ve kozmetik iyileşme.
Botoks yüzde ve vücutta nerelere uygulanır?
Yüzde; kırışık ve çizgilerin en sık oluştuğu bölgeler olan göz çevresine, kaş arasına, alın bölgesine yapılır. Ayrıca bu uygulamayla kaş ve burun ucunu kaldırmak da mümkündür. Vücutta ise, tedavi edilecek bölgenin özelliğine göre; baş, boyun ve şakaklara (migren için), avuç içleri ve koltuk altına (terleme için) ve çiğneme kaslarına (diş sıkma tedavisi için) bu uygulama yapılabilir.
Botoks yaptırmadan önce nelere dikkat etmeli?
Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, kanama veya morarma riskini azaltmak için işlem yaptırmadan birkaç gün önce bu ilacı almayı bırakmanız gerekebilir. Ayrıca doktorunuza kas gevşetici, uyku ilacı veya alerji ilacı kullanıyorsanız bunun bilgisini verin.
Botoks yaptırdıktan sonra nelere dikkat etmeli?
Uygulama sonrasında normal hayatınıza hemen geri dönebilirsiniz. Uygulamadan sonra, doktorlar 2 saat kadar başın aşağıya sarkıtılmamasını ve 3 gün sauna ya da hamama girilmemesini önerir. İşlem yapılan bölgelerde hafif morluklar oluşabilir, bunlar işlemi takip eden birkaç gün içerisinde kaybolur.
Botoks uygulaması sonrası iyileşme nasıl olur?
İşlem sırasında mercimek taneciği kadar kabarcıklar oluşur ve bunlar dakikalar içerisinde kaybolur. Çok çok nadiren ise kılcal damarlardan sızma ve buna bağlı hafif derecede morarma olabilir. Soğuk kompres ve morluğa karşı kullanılan kremlerle sorun çözülür.
Botoks sonuçları ne zaman görülür?
Normalde birkaç gün içinde cildinizdeki değişikliği fark edebilirsiniz. Kas üzerindeki etkileri 2-4 gün içinde başlar. Maksimum faydanın sağlanması ise yaklaşık 10-14 günü bulur.
Botoksta işlem süresi ne kadardır?
İşlem süresi, uygulanacak bölgeye göre değişiklik gösterse de ortalama olarak 10 dakika sürer. Uygulanmadan önce bölgeye anestezik krem uygulamak şart değildir. Ancak gerekli görülürse anestezik krem bölgeye sürülür, yaklaşık 15 dakika sonra doktor uygulamaya geçer. İşlem sonrasında normal hayatınıza hemen geri dönebilirsiniz.
Botoks acılı bir işlem midir?
Her enjeksiyon çok hafif bir acıya neden olur ancak burada kullanılan iğneler çok küçüktür, bu yüzden ağrı genellikle minimumdur. Enjeksiyondan 10-20 dakika önce, doktor topikal bir anestezik krem uygular ve acı hissi büyük ölçüde azalır. İşlem sırasında ise soğuk kompres yapar ve rahatsızlık hissi en aza iner.
Ne kadar sıklıkla botoks yaptırmalısınız?
Bu, yüzeysel kırışıkları tamamen ortadan kaldıran, derin kırışıkların ise görünümünü hafifleten bir uygulamadır. Etkisi 4 ila 6 ay sürer. Bu sürenin sonunda işlemin tekrarlanması gerekir ve ne kadar süre etki edeceği ise kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı faktörler süreyi 6 aya kadar çıkarabilirken bazı faktörler 3 ayla sınırlı kalmasına neden olabilir. Bu faktörler şöyle sıralanabilir:
- Yaşı ileri olan kişilerde kas tonusu azaldığı için gençlere göre daha sık tekrar gerekebilir.
- Yüz yapınız ve mimiklerinizi ne yoğunlukta kullandığınız
- Sigara kullanımı
- Beslenme şekli
- Güneşlenme sıklığı
- Cilde gösterilen özen
- Uygulama sıklığı (bazı kişilerde tekrarlanan uygulamalar daha uzun süreli etki sağlar. Diğerlerinde ise ilaca karşı direnç gelişebilir ve bu kişiler daha sık uygulama yaptırmaya ihtiyaç duyar. Her iki durumda da aynı bölgeye üç aydan daha sık yapılması önerilmez.)
Sık Sorulan sorular:
Botoksun zararı var mı?
Uzman doktor tarafından, onayları mevcut olan markalara ait botokslarla yapılan işlemler son derece güvenlidir. Enjeksiyon noktalarında hafif kızarıklık ve morluk olabilir. Uygulama yapılan günde de baş ağrısı yaşanabilir. Bilinen sistemik bir yan etkisi yoktur. Vücutta birikmez. Ancak, uzman hekimlerin ya da hekim olmayan kişilerin uyguladığı, kalitesiz botokslar çeşitli riskler doğurabilir. Ayrıca hatalı uygulamalar ve gereğinden yüksek dozlar yüz ifadesinin tuhaf bir hal almasına hatta yüzde ciddi asimetrilere neden olabilir.
Botoks yılda kaç kez uygulanır?
Bu, etkisi geçici bir işlemdir. Yaklaşık 6 ay içinde etkisi minimuma iner ve kaybolur. Düzenli olarak yaptırmak etkisini artırır.
Botoks yılan zehri midir?
Hayır. Özellikle geçmiş yıllarda, böyle bir söylenti var olsa da yılan zehri ya da başka bir zehirden yapılmaz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi aslında bir toksindir ve protein esaslıdır.
Botoks yüzden başka nerelerde kullanılır? Bununla hangi sorunlar tedavi edilir?
Botoks, tıbbın başka alanlarında da başarıyla kullanılır. Bunların başında; aşırı terlemeye karşı koltuk altı ve eller, migrene karşı boyun ve baş bölgesi, diş sıkmaya karşı çiğneme kasları gelir.
Botoks migreni nasıl tedavi eder? Hangi doktor migrene karşı uygulama yapar?
Botoksla migren tedavisi nöroloji uzmanlarının alanına girer. Bu tedaviden önce, nöroloji uzmanı sizi detaylı bir muayeneden geçirir ve önce kesin teşhis koyar. Uygun hastalarda, şakak, ense ve boyunda belirli bölgelere, belirli aralıklarla uygulama yapılır.
Botoksla diş sıkma tedavisi nasıl yapılır?
Stres kaynaklı diş sıkma yani tıbbi adıyla Brüksizm, genellikle çiğneme kaslarındaki gerginlik nedeniyle ortaya çıkar. Bu uygulama, çiğneme kaslarını geçici olarak rahatlatır ve bu sorunu ortadan kaldırır. Diş sıkma için uygulamayı hem plastik cerrahi uzmanları hem de özel eğitim almış diş hekimleri yapabilir.
Botoksla terleme tedavisi nasıl yapılır?
Terleme botoksu, aşırı terlemeye yol açan ter bezlerine olan sinir uyarımlarını bloke eder. Oldukça etkin bir tedavi yöntemidir. Koltuk altı ve elller aşırı terleme en sık uygulama yapılan yerlerdir.
Botoks yaptırdıktan sonra pişman olursam…
Bu hasta memnuniyeti en yüksek uygulamaların başında gelir. Uzman doktor tarafından yapılan uygulamalar sonucu genellikle hastalar, sonuçtan çok mutlu olduklarını ifade ederler. Ancak pişman olma durumunda da sonucun kalıcı olmadığını hatırlamak gerekir.
Yüzüm işlemin etkisi geçtikten sonra daha mı kırışık olur?
Bu yanlış bir kanıdır. Aksine uygulama etkisi altında geçirilen süre yaşlanma sürecini de yavaşlatır. Ancak çoğu kişi yeni haline alışır ve eski hali gözüne daha kötü görünebilir.
Botoks kimlere uygulanmaz?
Doktorlar, hamile ve emziren kişilere bu uygulamayı önermez. Bunun dışında bazı hastalıklarda ve ilaçlarla birlikte yaptırılması sakıncalı olabilir. Uzman doktorlar, her hastayı uygulama öncesinde bu açılardan da değerlendirir ve kararı öyle verirler.
Botoks fiyatı 2025, botoks fiyatları
Botoks yaptırmaya karar veren hastaların internete yönelttiği sorulardan biri de “botoks fiyatları”dır. Bulunduğunuz şehir, botoksun markası gibi birçok faktör fiyatlara etki eder. Botoks ücretleri konusunda plastik cerrahınızdan gerekli bilgileri alabilirsiniz.
Bu konuda daha detaylı bilgi almak için 0 536 511 40 51 nolu telefon ve ersoykonas@gmail.com adresli eposta ile bize ulaşabilirsiniz.
Bizi takip edin: @ersoykonas