Burun eti nedir? Burun eti hastalıkları nasıl oluşur?
Halk arasında burun eti denilen anatomik yapının diğer adı konkadır. Burundan alınan hava, konkalar tarafından ısıtılıp nemlendirilir. Solunum fonksiyonunu düzenleyen konkalar, üst, orta ve alt konka olarak, burnun iki tarafında da aşağıdan yukarıya doğru, üçer adet bulunurlar. Konkaların iç kısmı kemikten, dışı mukozadan, oluşur her ikisi arasında yumuşak doku vardır. Konkalarda hastalık, yumuşak dokudaki ve kemikteki büyüme ve anormalliklerle oluşur.
Konka Hipertrofisi: Alt konkada meydana gelen konka hipertrofisi denilen büyüme, en sık karşılaşılan burun eti hastalığıdır. Konka hipertrofisi genellikle yumuşak doku kaynaklı olsa da kemiğin ya da hem kemiğin hem de yumuşak dokunun büyümesiyle de ortaya çıkabilmektedir.
Konka Bülloza: Orta konkada hava bulunmasına “Konka bülloza” denir. Burnun içindeki sinüsleri meydana getiren hava keseciklerinin bir benzeri orta konkanın kemiğinde oluşursa konka bülloza denilen tablo ortaya çıkar.
Burun eti hastalıkları hangi yöntemlerle tedavi edilir?
Konka Hipertrofisi Tedavisi: Konka hipertrofisi tedavisinde ilaç tedavisi uygulanabilir ancak cerrahi tedavi daha etkin bir sağaltım sağlayabilmektedir. Eğer sorun kemiğin aşırı büyümesi ise ameliyat ile büyüyen konka kemiği küçültülebilir. Eğer sorun sadece yumuşak dokuda ise radyofrekans, krioterapiyle, elektrokoterizasyon, argon plazma ile küçültme gerçekleştirilebilir. Lokal anestezi, genel anestezi, sedasyonla konka cerrahisi yapılabilir.
Bu tedavinin aşamaları nedir?
Submüköz konka redüksiyonu ameliyatı (kemik konka küçültme ameliyatı), her konka için 10-15 dakika sürer. Hasta aynı gün evine gidebilir. 5. günden sonra işine dönebilir. Ameliyatta konkalar fazka küçültülmemeli, tamamı alınmamalıdır.
Bu tedavi için en uygun dönem/yaş/mevsim nedir?
Yetişkinlerde cerrahi yapılabilirken çocuklarda küçültme işlemi için radyofrekans, elektrokoterizasyon, argon plazma tercih edilir.
Bu tedaviyi tekrarlamak gerekir mi? Sekonder ameliyata ihtiyaç var mıdır? Hangi koşullarda ihtiyaç olur?
Ameliyatta konka mukozası korunur. Bu sebeple, alerjik riniti olan hastalarda konkalarda yeniden büyüme görülebilir. Küçültme için radyofrekans, elektrokoterizasyon, kriyoterapi, argon plazma yöntemi kullanıldığında konkaların yeniden büyüme ihtimali ameliyata göre daha fazladır. Tekrarlayan konka büyümelerinde tekrarlayan küçültme işlemleri yapılabilir.
Konka Bülloza Tedavisi: Hastanın burun tıkanıklığı, sinüzit benzeri bir şikayeti yoksa, orta konka büyümelerine müdahale edilmez. Ama orta konka büyümeleri, burun tıkanıklığına ya da sinüzite yol açıyorsa genellikle ameliyat yapılır. Konka bülloza tedavi edilirken ameliyatla bir kısmı alınır ya da küçültme yöntemi olarak ezme uygulanabilmektedir.