Meme asimetrisi nedir?

Meme asimetrisi bir memenin diğerinden farklı boyut ve şekilde olmasıdır. Meme uçlarının farklı biçimlerde olması da asimetri olarak tanımlanır. Meme asimetrisi çok sık görülen bir olgudur. Hatta her kadının sağ ve sol memeleri birbirlerinden farklıdır. Fizyolojik sınırlardaki bu farklılığı pek çok kadın hiçbir zaman fark etmez. Ancak bazı vakalarda fark oldukça barizdir. 

Memede asimetri neden olur?

Meme asimetrisine neden olan birden çok sebep vardır. Gelişimsel bozukluklar, emzirme, hormonal değişiklikler, kilo alıp verme bunlardan bazılarıdır. 

Yumurtlama dönemlerinde meme dokusunda değişimler gözlenir, aşırı hassasiyet ve dolgunluk hissi görülebilir. Bu dönemde memelerden biri ya da her ikisi olduğundan daha büyük görünebilir. Ancak adet döngüsüyle birlikte memeler eski ölçüsüne geri döner. 

Ergenlik döneminde bazen memelerden biri diğeri kadar büyümeyebilir. Bu gelişimsel bir rahatsızlıktır. Kişiyi, estetik açıdan rahatsız eden bir görüntüye sebebiyet verebilir ve psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir.  

Sonradan gelişen meme asimetrisine dikkat etmek gerekir. Bunun nedeni kistler veya meme dokusu içerisinde oluşan kitleler olabilir. Bu nedenle meme kanseri riskine karşı dikkatli olunmalıdır. 

Meme asimetrisi kanser habercisi mi?

Yaş ve risk faktörlerine bağlı olarak her yıl ya da iki yılda bir mamografi çektirmek ve rutin meme muayenesini yaptırmak kanseri erken dönemde fark etmeyi sağladığından hayati önem taşır. Meme asimetri görülmesi çok büyük oranda kanser anlamı taşımaz. Ancak memenin hacminde meydana gelen ani değişimler ele gelen sertlik ve yumrular kansere işaret ediyor olabilir. Vakit kaybetmeden doktora danışmak gerekir. 

Meme asimetrisi nasıl tedavi edilir?

Meme asimetrisi ameliyatla düzeltilebilir. Plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahinin alanına giren bu ameliyatta meme büyütme ve küçültme yöntemleri kullanılabilir. Bazen her iki yöntemin kombine olarak beraber kullanılması gerekebilir. Hassas ve teknik detayların önemli olduğu bir ameliyattır. Her iki memenin de düzeltilerek görüntünün olabildiğince eşitlenmesi sağlanmalıdır. Ameliyatta meme dikleştirme yöntemi de ayrıca kullanılabilir. Bu sayede sadece daha simetrik memeler  değil aynı zamanda daha güzel memeler elde etmek de mümkün olabilir.